Missvisande kritik om utsläpp

Miljöminister Andreas Carlgren tillbakavisar kritiken om att regeringen spridit falsk information om svenska utsläpp av växthusgaser. Det påstås av tre teknikforskare i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

– Det är helt missvisande kritik. Den statistik som Sverige redovisar är den officiella statistik som alla länder gör enligt Kyotoprotokollet. Det är den statistik som vi, precis som alla andra länder, lämnar både till EU-kommissionen och till FN:s sekretariat för klimatförhandlingarna. Så det här är den fullständigt vanliga redovisningen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Forskarna: Reinfeldt vilseleder om Sveriges utsläpp
Forskarna hävdar att Reinfeldt vilseleder när han säger att utsläppen av växthusgaser har minskat de senaste femton åren. De skriver att statsministers uttalande bygger på en missvisande rapport från Miljödepartementet. 

Enligt rapporten, som enbart bygger på de utsläpp som regleras av Kyotoprotokollet, har de svenska utsläppen minskat med sju procent sen 1990.

Flyg- och sjöfart räknas inte in i statistiken
Men då finns utsläpp från flyg- och sjöfart till och från Sverige inte med i kalkylen. När de läggs till ekvationen försvinner den påstådda minskningen nästan helt och hållet, säger en av artikelskribenterna Staffan Laestadius.

– Det finns ingen tydlig minskning i koldioxidutsläppen i Sverige idag, framför allt om man inkluderar transportsektorn i siffrorna. Och i bästa fall kan man säga att utsläppen har stagnerat, men det är en väldigt liten tröst med tanke på den enorma utmaning som det hela handlar om, säger Staffan Laestadius, forskare vid Kungliga tekniska högskolan.

”Man ska höja ambitionerna hemma i Sverige”
Staffan Laestadius och de andra forskarna hävdar också att regeringen skjuter över miljöansvaret på andra länder istället för att gå i bräschen för miljöutvecklingen, både hemma och internationellt. Men det håller Andreas Carlgren inte med om.

– Det är precis tvärt om. Vi tycker man ska höja ambitionerna också här hemma i Sverige, och vi kommer i snabb takt, precis som vi redan har gjort, att lämna olika förslag för att minska utsläppen också från transportsektorn. Nästa steg blir ju bland annat att ta in flyget i utsläppshandeln. Då tvingas man också ta fram den statistik som idag varit lite bristfällig, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista