Mona Sahlin lovar inte höjd a-kassa

Socialdemokraternas blivande partiledare Mona Sahlin vill inte lova att återställa a-kassan om partiet vinner nästa val. Socialdemokraterna är ju mycket kritiska till att den borgerliga regeringen sänkt a-kassan, men Mona Sahlin vill ändå inte binda sig för att höja den igen. Regeringen vill ju också göra det obligatoriskt att vara med i a-kassan, men inte heller det vill Mona Sahlin lova att riva upp.

– Jag vill att när vi går till val 2010, så ska till exempel en stark, bra och trygg akassa finnas med. Men hur den ska se ut beror på vad borgarna hittar på de här tre och ett halvt åren. Vad vill vi använda reformutrymmet till? Ja, det beror ju också på hur mycket borgarna nu försämrar i sjukvård, bistånd eller arbetsmarknadspolitik, säger Mona Sahlin.

”Förutsättningarna annorlunda om tre år”
Regeringen vill ju också göra det obligatoriskt att vara med i a-kassan.

Inte heller det vill Mona Sahlin lova att riva upp, trots att hon räknar med att rösta nej när den borgerliga regeringen lägger fram ett färdigt förslag.

– Om den införs nu och det är tre år till nästa val, så är också förutsättningarna annorlunda.

Kan gå till val på höjda skatter
Den borgerliga regeringen har gjort flera besparingar i a-kassan, och har samtidigt kunnat sänka skatten. LO-ledaren Wanja Lundby Wedin tvivlar på att socialdemokraterna kan lova att återställa a-kassan. För att ha råd med det skulle socialdemokraterna tvingas gå till val på att samtidigt höja skatterna, och det vinner man inga val på.

Men Mona Sahlin håller inte med. Om socialdemokraterna skulle vilja det så är det i Sverige fullt möjligt att gå till val på höjda skatter.

– Det kan det mycket väl vara. Svenskar, och jag tror många socialdemokratiska väljare, är mycket medvetna om att skatt oftast går till något väldigt viktigt och bra.

Positiv till jämställdhetsbonus
Men alla borgerliga förslag är inte dåliga, tycker Mona Sahlin. Hon är försiktigt positiv till regeringens så kallade jämställdhetsbonus, som ska göra att det blir mera lönsamt för papporna att vara hemma.

– Det jag gillar är en insikt om att föräldraförsäkringen och familjepolitiken hänger ihop med hur det blir på arbetsmarknaden för kvinnor. Alla förslag som syftar till att man delar mer lika, kommer också att göra att löneskillnaderna minskar mellan kvinnor och män, säger socialdemokraternas blivande partiledare Mona Sahlin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista