Condoleezza Rice besökte Irak

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besökte Iraks huvudstad Bagdad på lördagen. Inför journalister på plats sa hon att de senaste dagarnas offensiv mot våldsverkare i huvudstaden har börjat bra. Antalet attacker mot civila och mot den amerikanska militären har avtagit, men mycket talar för att nedgången bara är tillfällig.

Liksom alla andra högt uppsatta amerikanska politiker som besöker Irak, så var utrikesminister Condoleezza Rices resa till Bagdad, av säkerhetsskäl, inte känd i förväg.

Berömde säkerhetsoffensiven
Vid den hastigt ihopkallade pressträffen berömde hon både Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och säkerhetsoffensiven, som har döpts till ”Operation Lag och ordning”.

Men hon la till, att det avgörande är att de irakiska politikerna utnyttjar andrummet som insatsen öppnar upp, för att få igång försoningsprocessen mellan landets shiamuslimer och sunniaraber.

Bilbomber minskat markant i Bagdad
Befälhavaren för de amerikanska trupperna säger att antalet bilbomber i staden har minskat markant sedan säkerhetsinsatsen inleddes för några dagar sedan.

En talesman för den irakiska militären konstaterar att offensiven är framgångsrik, eftersom antalet döda på stadens bårhus har minskat kraftigt.

Under natten till fredagen hittades tio döda på stadens gator. Tidigare har mellan 40 och 50 kroppar anlänt till bårhusen varje morgon. Våldet i Bagdad har minskat med åttio procent, hävdar talesmannen.

Lugnet bedrägligt
Men mycket tyder på att det relativa lugnet i huvudstaden är bedrägligt. Amerikanska befäl utgår ifrån att upprorsmännen helt enkelt har valt att ligga lågt för tillfället.

Våldet har dessutom tilltagit i provinser som gränsar till Bagdad och tidigare på lördagen dödades minst tio personer och 83 skadades vid ett självmordsattentat i Kirkuk i norra Irak.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista