Ekologisk mat måste numera importeras

Ekologiska livsmedel har blivit vardagsmat i Europa, och just nu pågår värdens största mässa för ekologisk mat i Tyskland. Försäljningen slår rekord, och efterfrågan har gjort att ekologiskt odlat numera måste importeras.

Ska jag gå till den så kallade biobutiken på hörnan, med bara ekologiska matvaror? Eller korsa gatan och handla i lågprisaffären, som numera även har ett stort sortiment av ekologiskt, här i Tyskland kallade biomärkta varor?

Ekologisk mat måste numera importeras
Försäljningen av ekologisk odlad mat, ökar raskt i Europa. Här i Tyskland med cirka 15 procent varje år. Efterfrågan är nu så stor att de europeiska bönderna inte hinner med att ställa om sitt jordbruk och livsmedel måste importeras.

– Vi är glada för framgången, men vi kan samtidigt konstatera att den inhemska produktionen inte hängt med, säger Thomas Dosch, på den nu pågående BioFach-mässan i Nürnberg.

Globaliserad ekomat - tvärt emot grundidén
Där, på världens största mässa för ekologisk odlad mat, träffas producenter och inköpare för att prova nya produkter och se de senaste trenderna. Och en sådan trend är att handeln med ekoprodukter blir allt mer globaliserad, tvärt emot en av grundtankarna.

– Idén att ekoprodukter skulle vara regionalt producerade, och inte belastade med långa transporter, har man övergett för länge sedan, säger agronomen Ulrich Hamm, vid Kassels universitet.

På butikshyllorna står numera ekohonung från Mexico, te från Chile, och i fruktdisken ligger tropiska frukter från Sydamerika och Afrika.

Kan urholka branschens trovärdighet
Det är inte bara efterfrågan, som drivit fram den här utvecklingen. Med lågpriskedjornas intåg på ekomarknaden har volymerna ökat snabbt, och för att pressa priserna görs nu inköpen på en internationell marknad.

Enligt kritiker kan det urholka branschens trovärdighet.

– Många ifrågasätter importen, och den är inget vi önskar. Men det är upp till kunden att välja produkt och se var den kommer ifrån, säger Thomas Dosch på BioFach-mässan i Nürnberg.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista