Senaten röstar inte om trupper i Irak

Det blir ingen omröstning i den amerikanska senaten om att protestera mot president Bushs truppförstärkning i Irak. På fredagen antog representanthuset en resolution som tog avstånd från truppökningen, men i senaten fick motståndarna inte tillräckligt mandat för att få igenom omröstningen.

Demokraterna i senaten försökte natten till söndagen få igenom en resolution, som tar avstånd president Bushs utökning av de amerikanska styrkorna i Irak.

Inte tillräckligt stor majoritet för omröstning
Men demokraterna hade behövt 60 röster för att det skulle bli en debatt och en omröstning. Men trots att sju republikanska republikanska senatorer anslöt sig till demokraterna, och röstsiffrorna blev 56-34 i ordningsfrågan, så blev det alltså ingen debatt och ingen omröstning om själva resolutionen.

Men den demokratiska senatorn Hillary Clinton var ändå nöjd.

– Vi behövde få till protokollet var de republikanska senatorerna står, så att vi kan få kärnan av dem att minska anslagen till kriget eller sätta ett tak för antalet soldater, sa Hillary Clinton.

Vita Huset avfärdade dock demokraternas resolutioner som meningslös demonstrationspolitik eftersom de inte är bindande.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista