Nio politiker i Colombia har anhållits

I Colombia har nio kongressledamöter anhållits, och ännu fler kan följa. Alla tillhör de partier som stödjer president Alvaro Uribe, och alla anklagas för samarbete med högermilisen, i något fall för kidnappning.

Det handlar om en djup politisk kris, men kanske också en bild av ett land som börjat ta sina egna lagar på allvar.

Öppnat Pandoras ask
Fredsprocessen med högermilisen, de så kallade paramilitärerna, som nu pågått i ett par år, har varit som öppna en Pandoras ask. Att många politiker varit inblandade med de illegala väpnade grupperna är ingen nyhet.

Paramilitära ledare hävdade för flera år sen att 35 procent av kongressen stod under dess inflytande. Men nu finns det svart på vitt.

Mord och massakrer erkänns
De bekännelser som högermilisens ledare, som en del av fredsprocessen, har börjat avge har inte bara handlat om hisnande avslöjanden om dussintals mord och kallblodiga massakrer, utan också om ett intimt samarbete med den lokala politiska eliten.

I vissa delar av landet tyder mycket på att högermilisen styrt valen helt och hållet. Har det inte handlat om hot och mutor, så har det förekommit regelrätt fusk.

Uribes utrikesminister släkt med de anhållna
Att en av de kongressledamöter som nu arresterats är bror till Uribes kvinnliga utrikesminister, och att hennes far, en tidigare senator, också undersökt av åklagaren, misstänkt för kidnappning, innebär att krisen kommit hotfullt nära presidenten själv.

Men hittills har Uribe kraftfullt avvisat alla krav på att han ska avsätta sin utrikesminister.

– Det vi nu ser är plågsamt, har Uribe sagt, men det är också ett uttryck för att rättvisan fungerar och att vi colombianer äntligen är på väg att ta oss ut ur det rädslans grepp vi suttit fast i så länge.

Inga enkla lösningar
Förskönande undanflykter, menar en del, men också en stor dos sanning.

I Colombia finns inga enkla lösningar, allt hänger ihop. Att lösa ett problem leder ofta till ett nytt, något som Alvaro Uribe är smärtsamt medveten om.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista