Farlig fågelinfluensa i Moskva

Ryska myndigheter har nu bekräftat tre nya fall av den dödliga fågelinfluensan H5N1, på tre fågelfarmer och vid en marknad. Det är första gången viruset påträffats nära huvudstaden Moskva, något som det tidigare talats med stor oro om, när flera fall rapporterades från södra Ryssland.

– Det finns ingen anledning till panik. Det finns ingen risk att människor smittats här, för just nu finns inga fåglar ute, säger Nikolaj Vlasov, vid veterinärmyndigheten i Moskva.

Detta sedan veterinärer konstaterat att den farliga varianten av fågelvirus hittats vid en marknad i Moskva, och vid tre fågelfarmer några mil utanför huvudstaden.

Landets största kycklingproduktion
Tidigare när smittan hittades i södra Ryssland talade samma myndigheter oroligt om farorna vid en spridning till Moskva med tolv miljoner invånare, och svårigheterna att kontrollera en sådan smittspridning. Och här finns också landets största kycklingproduktion.

När de första uppgifterna kom om fågelinfluensa i Moskvaregionen, rapporterade också att två eller tre uzbekiska marknadsförsäljare skulle ha insjuknat och finnas på sjukhus.

Talas om ny form av terrorism
Men nu sägs ingenting om detta. Istället talar veterinärmyndigheten om en ny form av terrorism, enligt tv kanalen NTV.

– Det är inte uteslutet att det handlar om bioterrorism, ska den ryska veterinärmyndigheten ha sagt.

Samma myndighet säger också nu att det är uteslutet att ytterligare hönsfåglar smittas i de stora kycklingfabriker som finns i Moskvaregionen.

Dessa införde rigorösa bestämmelser efter det att de första utbrotten av fågelinfluensa konstaterades i augusti 2005.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista