Kina firade in Grisens år

I Kina började på söndagen Grisens år. Nyåret är Kinas viktigaste helg och firas traditionellt tillsammans med familjen. Miljontals kineser har rest till sina hemstäder för att fira med mat, risbrännvin och smällare. Ekots reporter Hanna Sahlberg tillbringade nyårsnatten i en liten stad utanför Peking.

Inga spöken eller onda andar kan ha överlevt nyårsnatten här i Mîyún. Vid midnatt nådde dånet och smattrandet av raketer och fyrverkerier vansinnesstyrka. Stickande rök bolmade ut från bostadsområdena, och en ensam ung man rusade längs en tom gata med ett tomtebloss i handen.

Försäljning av raketer slog nytt rekord
I år sägs försäljningen av raketer och smällare i Kina ha nått ett nytt rekord, och mullret har fortfarande inte tystnat.

Också resandet slår rekord det här nyåret. Fler och fler arbetar i städerna, och allt fler har råd att resa hem över nyårssemestern. I år säljs över två miljarder biljetter till nyårsfirande kineser.

Lyckobringande tecken klistrades upp
Nu, vid det nya årets början, gäller det enligt gammal folktro att dra till sig så mycket tur som möjligt. I går kväll klistrade Mîyúnborna upp lyckobringande tecken på sina dörrar.

När jag råkar säga ordet fyra ryggar vissa baklänges. Fyra på kinesiska låter nämligen nästan likadant som ordet för att dö. Så när jag vill köpa fyra äpplen ber jag lite diskret om tre, och så ett till.

Många olyckor i nyårsfirandet
Men det är svårt att undvika alla olyckor. När i stort sett alla kineser får ledigt samtidigt leder det till fler trafikolyckor, och bara i Peking rapporteras nyårssmällare ha orsakat mer än ett hundratal bränder, och lett till att minst 125 människor har behövt söka läkare.

Enligt den kinesiska astrologin är det nya året Grisens år. Det har också lett till komplikationer. För de flesta kineser symboliserar den feta, borstiga grisen välstånd och lycka.

Ingen tv-reklam med grisar i år
Men i Kina bor också omkring 20 miljoner muslimer, varav vissa motsätter sig det kinesiska styret. För att inte reta upp de muslimska minoriteterna i onödan förbjöds tv i år att visa reklam med grisar.

Enligt astrologerna går nya året i vattnets och eldens tecken. Det sägs innebära ökad risk för krig, uppror och oroligheter. Så man kan aldrig vara nog försiktig.

Hanna Sahlberg, Mîyún i Kina
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista