Afghanska kvinnor utbildas för skönhetssalonger

I Afghanistan har talibanernas fall betytt dramatiska förändringar inte minst för kvinnorna; flickor får gå i skolan igen och särskilt i städerna får kvinnor nu arbeta. Men många saknar utbildning. Det afghanska kvinnoministeriet har just startat ett projekt för att utbilda kvinnor i att driva skönhetssalonger.
– Här är läppstift, blekningsmedel, mascara, papiljotter... Läraren Mariam Ali visar stolt fram skönhetsprodukterna framför oss. Jag befinner mig i ett dunkelt rum på afghanska kvinnoministeriet mitt i Kabul och här har man just, med kvinnoministerns välsignelse, startat kurser för kvinnor som vill driva skönhetssalong. Nytt att kunna jobba – Under talibanerna kunde jag inte jobba, det kändes som att sitta i fängelse. Men nu börjar afghanska kvinnor få större frihet, säger Mariam Ali. Burkan kvar på landet Ännu så länge är det mest i centrala Kabul som kvinnor känner sig säkra nog att kasta sin burka, eller heltäckande slöja. Här har det plötsligt uppstått en skriande brist på kosmetologer och frisörskor. – Alla kvinnor överallt vill vara vackra och det är ett bra jobb att hjälpa kvinnor att bli vackrare, säger 18-åriga Shar Zia, en av tio elever som efter tre månader här kommer att få ett diplom från kvinnoministeriets skönhetsskola. Populär kurs Än så länge finns bara tio elever på kursen men ministeriet planerar att utöka antalet platser, för intresset är mycket stort. Jag frågar Shar Zia om vad som händer om hon gifter sig och hennes man inte tillåter att hon jobbar utanför hemmet. – Ja, då får jag förstås lyda honom, då stannar jag hemma, säger Shar Zia.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".