Kritik mot abort för utländska kvinnor

Fyra kristdemokratiska kommunpolitiker kräver nu att socialminister Göran Hägglund lägger arbetet med ett lagförslag, om att låta utländska kvinnor göra abort i Sverige, åt sidan en tid. De fyra kd-politikerna tycker inte att frågan har förankrats tilltäckligt i partiet, utan behöver diskuteras mer.

– Vi vill att man tar en liten timeout i den här frågan. Att man från socialministerns sida säger att det här lugnar vi oss ett litet tag till med, vi behöver ta ett omtag i den interna debatten. Och det ska vi göra innan man sedan lägger fram ett propositionsförslag, säger kristdemokraten Bengt Germundsson, kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.

Utländska kvinnor kan få göra abort i Sverige
Det var i december som socialminister Göran Hägglund, även partiledare för kristdemokraterna, deklarerade att han vill låta utländska kvinnor få rätt att komma till Sverige och göra abort fram till vecka 18, om de betalar för ingreppet.

Förslaget, som inte är färdigt i detalj, väntas komma före sommaren. Och det här är en kontroversiell fråga inom kristdemokraterna.

Kristdemokrater reagerar mot förslaget
Flera kristdemokratiska riksdagsledamöter har tidigare reagerat mot förslaget. Bland annat Lennart Sacrédeus, som hävdat att om kvinnor får komma till Sverige för att utföra aborter, kan det undergräva abortlagstiftningen i flera grannländer.

Bengt Germundsson, kristdemokrat i Markaryd, som nu tillsammans med tre andra partikamrater, lyfter frågan i partiets egen tidning Kristdemokraten, hävdar att kristdemokratiska medlemmar upplever att förslaget om abort för utländska kvinnor inte har förankrats ordentligt i partiet, och inte har hanterats bra av Göran Hägglund.

– De som följt den senaste tidens debatt ser att det finns rätt så skarp kritik från visst håll mot Göran Hägglunds sätt att agera, medan andra tar väldigt starkt parti för Göran Hägglund. Vi tycker nog att man i debatten har grävt de här skyttegravarna allt djupare, säger Bengt Germundsson, kristdemokratisk kommunstyrelseordförande i Markaryd.

– Det finns anledning att på något sätt försöka mötas igen och hitta en diskussion, så att vi kan dra åt samma håll inom partiet.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista