Skotska Edinburgh nytt finanscentrum

I Skottland har låga omkostnader och en betydligt lägre risk för terrordåd än i London, lett till ett uppsving för hela finanssektorn. Det gäller bland annat banker, försäkringsbolag och fondbolag. Det säger Danny Cusick, chef för en av enheterna inom Scottish Development International.

– Hälften av världens 20 största finansföretag finns i Skottland nu. Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of New York and City Group finns alla här, säger Danny Cusick, vars myndighet arbetar på motsvarande sätt som Invest in Sweden.

Gatubilden i Skottlands huvudstad Edinburgh präglas numera inte bara av kiltar och säckpipor, utan också av sobert klädda affärsmän och kvinnor.

Storbritanniens näst största finanscentrum
Edinburgh är Storbritanniens nästa största finanscentrum efter London.

Under de senaste fem åren har finanssektorn i Skottland vuxit med 36 procent. Motsvarande siffra för Storbritannien som helhet är 15 procent.

Finansbranschen utgör sju procent av den skotska bruttionationalprodukten och är en viktig arbetsgivare med 113 000 anställda.

Kostnadseffektivitet och lägre risker
Danny Cusick talar om kostnadseffektivitet och lägre risker, med kunniga människor och infrastruktur som gör det attraktivt för företag att etablera sig. I det här ingår lägre kostnader för lokaler, lägre löner än i den dyra huvudstaden och mindre bonusar.

Till detta kommer också avsevärt lägre risk för terrordåd, och kanske inte minst skottarnas rykte.

– Skottarna är mycket försiktiga, ärliga människor med integritet och känsla för affärer. Jag tror vi kanske har en annorlunda attityd än i London och kompletterar London väl, säger Danny Cusick, som spår en fortsatt ljus framtid för den skotska finansbranschen.

Maria Eksedler, Edinburgh
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista