Tv på nätet konkurrerar med kabel-tv

Sedan en tid tillbaka kan den som har dator se sina favorit-tv-kanaler direkt via internet. Några av kanalerna som erbjuds är samma som kabel-tv-bolagen har i sina kanalutbud innebär en ny konkurrens för kabel-tv.

Antalet internetsidor som erbjuder nedladdningsbara program, med länkar till tv-kanaler, ökar snabbt.

Det är så kallade streamade sändningar som sänds ut. Streaming är den teknik som sänder tv-bilder direkt över internet. På vissa sidor kan man titta på tusentals kanaler från hela världen.

Valmöjligheterna ökar
Lars Ilshammar, som är it-historiker, tror att tv-tittarnas valmöjligheter kommer att öka genom den här utvecklingen, och att den kommer att innebära att ett hot mot kabel tv-bolagens och satellitoperatörernas kanalpaket, som de säljer till sina kunder.

– De blir förstås väldigt hotade nu när de här kanalerna ligger ute fritt i form av streaming media på internet.

Lars Ilshammar undrar nu hur kabel-tv-bolagen kommer att svara på den här konkurrensen, om de försöker få till en juridisk lösning eller om de anpassar sina affärsmodeller till det här.

– Hur de hanterar den här frågan blir ju väldigt intressant att se. Kommer de att försöka stoppa de här programmen, kommer de att öppna upp distributionen för en mycket större valfrihet från tittarnas sida än idag, eller vad kommer de att göra?

Lagligt att titta på streamade sändningar
I Sverige är det inte olagligt att titta på streamade tv-sändningar, oavsett om det handlar om olovligt utsända sändningar eller inte.

Att själv lägga ut upphovsrättsskyddat material så att andra kan ta del av det är däremot olagligt.

Ses inte som något hot
På satellitoperatörsbolaget Viasat ser man inte streamade sändningar via internet som något direkt hot.

Man är medveten om den nya utvecklingen hos tv-tittarna, och att de är mer flexibla i hur de tittar på tv. Men man bevakar utvecklingen och kommer att agera mot de som olagligt lägger ut sändningar på nätet.

– Vi kommer givetvis se över de fall där det här är olagligt, och där titta på vad vi kan göra, säger Ulrik Bengtsson, vd på Viasat Sverige.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista