Regeringen splittrad om utjämning mellan kommuner

Regeringspartierna förhandlar just nu om de kommuner, som har högre lönekostnader än andra, ska få hjälp att betala. Det inom det system som finns för att omfördela pengar mellan kommuner. Men frågan är svår för regeringen, eftersom partierna inte är överens.

Före valet begravde allianspartierna frågan om den kommunala skatteutjämningen, genom att konstatera att systemet måste reformeras, men sa ingenting om hur. De borgerliga partierna är oense och frågan har politisk sprängkraft både mellan och inom partierna.

Ett komplicerat system
Den moderate finansministern Anders Borg säger, precis som alla andra inblandade, att det är ett komplicerat system. Beskeden om vad som kommer att hända är svävande.

– Vi ska ju se över hela skatteutjämningssystemet, och då är den en lång rad problem vi måste beakta. Dels handlar det om att vi har ett skatteutjämningssystem som inte ger kommunerna skäl att föra en näringslivsvänlig och sysselsättningsvänlig politik, och det är ett problem , säger finansminister Anders Borg.

– Vi har också problem med att man i vissa kommuner har en skattebas som inte gör att man kan klara välfärden långsiktigt. Det finns också kommuner som anser att de har en kostnadsstruktur som är problematisk. Jag tror vi måste titta på hela den här sektorn innan man drar snabba slutsatser.

Varje försök att förändra ger kedjereaktioner
Regeringen funderar på om den ska göra något nu eller vänta till senare. Frågan om fördelningen av pengar mellan kommunerna väcker alltid starka känslor, och varje försök att ändra något sätter igång nya reaktioner. Centerns Jörgen Johansson deltar i de borgerligas förhandlingar om skatteutjämningen.

– Skatteutjämningssystemet mellan kommuner och landsting är det mest komplicerade system vi har. Drar man i en tråd så rör det sig på tio andra ställen. Det här är som sagt komplicerat, och man knäpper inte med fingrarna och gör förändringar, säger centerpartisten Jörgen Johansson.

Lönekostnader splittrar alliansen
Just nu behandlar regeringen ett delförslag när det gäller skatteutjämningen, ett utredningsförslag om att kommuner som har höga kostnader för löner skulle få kompensation för det inom systemet.

– Det är klart att det här inte blir lätt för regeringen att hantera, när det finns ett tydligt motstånd från stora delar av landet. Men om man försöker följa huvudsyftet med utjämningen, och att vi i utredningen har kunnat visa att det här är skillnader som är strukturellt betingade, så borde egentligen svaret vara att det ska utjämnas, säger utredaren Ulf Wetterberg.

Karin Pilsäter företräder folkpartiet i förhandlingarna, och hon är på utredarens linje.

– Ja, i grunden tycker vi att det är en rimlig ingång. Eftersom det är så väldigt många andra parametrar av kommunernas skiftande kostnader som räknas in, så tycker vi att även de här kostnaderna borde räknas in.

Centerpartisten Jörgen Johansson, däremot, delar inte utredarens analys.

– Man ska ju ta hänsyn till saker och ting som har en strukturell skillnad i våra kommuner, och lönekostnadsdelen har inte en strukturskillnad till hela sin utformning, så därför tycker vi inte att det är rimligt att gå fram som man gör.

Kristdemokraternas kommunpolitiker är inne på samma linje som centerpartisterna. De tycker att skillnader i lönekostnader ska jämnas ut, men inte så som utredaren föreslår.

Moderaterna är splittrade inbördes. Finansministern Anders Borg noterar också att det kommer nya politiska förslag som också ska vägas in i ett sådant här utjämningssystem, till exempel kommunala fastighetsavgifter som regeringen tycker kan införas.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista