Stölder av vitvaror från byggen ökar

Stölder av vitvaror från byggplatser har tvingat byggbolagen att ändra sina rutiner. Idag väntar många bolag med att installera kyl och frys och annan utrustning tills precis före inflyttning, vilket också tycks ha minskat stölderna.

– Veckan innan slutbesiktningen hade vi ett inbrott. Då tog de vitvarorna och släpade kyl och frys på parketten i vardagsrummet, och slet ut braskaminen. Så vi fick ordna nya grejor till familjen flyttade in, säger hussäljaren Susanne Westberg, en av dem som mötts av ett länsat bygge.

Hur reagerar man då?

– Det är ju jätteledsamt för kunden givetvis, när man ska flytta in i ett nytt hus, och så händer detta.

Branschen har tvingats ändra rutiner
Tjuvarna kom med lastbil och slog till mitt på ljusan dag mot den nästan färdiga villan i Habo. Liknande stölder har varit ett stort problem för de flesta byggfirmor, även om det är svårt att få fram några exakta siffror. Men branschen har nu tvingats att ändra sina rutiner. Lars-Åke Johansson är snickare vid ett bygge i utkanten av Jönköping, där vitvarorna få vänta så länge som möjligt.

– Det är ju absolut de sista innan de ska flytta in. Det är ju dyrbara grejor, stöldbegärliga.

Så de här husen får vänta innan de får några vitvaror?

– De får vänta rätt länge, det blir det sista, säger snickaren Lars-Åke Johansson.

Även på Götenehus där Susanne Westberg arbetar är säkerheten nu skärpt.

– Vi försöker ju sätta in vitvarorna så sent som möjligt. Och fortfarande ha två leveranser med inkråmet till huset.

Så man väntar så länge det går, i princip tills kunde precis ska flytta in?

– Ja, och så sätter man in den riktiga dörren med lås mycket tidigare, säger Susanne Westberg på Götenehus.

Störst problem på stora byggen
Problemen har kanske varit som störst på stora byggplatser där mycket folk kommer och går. Byggjättarna Peab, Skanska och NCC, som alla haft problem med vitvarustölder, har nu infört olika säkerhetssystem.

Gemensamt är just bättre planering och leveranser i sista stund före inflyttning, men det kan också röra sig om låsta lägenheter eller till och med väktare.

– Det är viktigt att se till att de här sakerna kommer så sent så möjligt i byggprocessen, att logistiken fungerar. Att vi kan bygga in varorna på en gång, att de inte står på mellanlager på arbetsplatsen, att de kommer direkt in där de ska vara på bygget. Det är mycket material som rör sig kring en byggarbetsplats. Logistiken är jätteviktig, och bevakningen av arbetsplatsen. Med de här nya rutinerna så tycker vi att vi får till det här riktigt bra, säger Svante Hagman är regionchef på NCC i Stockholm och Mälardalen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista