Sänkt ölskatt ska stoppa smuggling

För att försöka minska smugglingen av framförallt öl, diskuterar riksdagens skatteutskott sänkta skatter på öl och vin, och att samtidigt höja spritskatten. Utskottsordföranden, moderaten Lennart Hedqvist, räknar med en majoritet för ett sånt förslag. Men den förra regeringens alkoholutredare, socialdemokraten Kent Härstedt, tror inte på höjd spritskatt.

– Om man tittar på det som är skälet till att människor reser utomlands och handlar alkohol, eller det som är stimulansen i smuggelindustrin, så är det just att man kan tjäna så mycket pengar på just spriten. Ska man börja någonstans så bör man förändra priset på sprit först, säger Kent Härstedt.

Mer än en tredjedel av all öl är insmugglad
Just nu förs diskussioner i skatteutskottet om att förändra reglerna för alkoholskatten. Bakgrunden är den omfattande smugglingen av framför allt öl från utlandet.

Man räknar med att cirka 35 procent av den öl som dricks i Sverige har smugglats in i landet.

Skatteutskottets ordförande, moderaten Lennart Hedqvist, säger att inom alliansen i utskottet så förefaller ledamöterna vara helt överens om att sänka skatten på öl och vin och höja skatten på sprit.

”Bra ur folkhälsoperspektiv”
Syftet skulle vara att minska den illegala handeln med öl, så att folk i stället köper öl och vin på Systembolaget. Lennart Hedqvist är själv positiv till en sådan förändring i alkoholskatten.

– Vi får säkert en större konsumtion av öl och vin, men sannolikt också en betydligt minskad spritkonsumtion. Och ur alkoholkultur och folkhälsoperspektiv är det enbart bra om det blir följden, säger Lennart Hedqvist.

Han tror inte att det är realistiskt att sänka spritskatten som Kenth Härstedt föreslår.

– Idag fodras en så stor spritskattesänkning om man överhuvudtaget ska nå någon effekt där. Då är det bättre att vi åtminstone börjar med att försöka nå en effekt genom en sänkt ölskatt, och därmed får en minskad införsel på ölsidan, eftersom den idag är ett väldigt stort problem.

Folkhälsoministern negativ till ändrad skatt
Folkhälsoministern kristdemokraten Maria Larsson, säger via sin pressekreterare att eftersom införseln av alkohol minskar, samtidigt som försäljningen på Systembolaget ökar så tycker inte hon att det finns anledning att ändra på reglerna.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista