Nya självmordsattentat i Bagdad

Nya självmordsattentat skakade Bagdad på söndagen. Minst 60 människor dödades och 130 skadades. Attentaten skedde trots att det pågår en stor säkerhetsoffensiv i Bagdad, som enligt amerikansk militär minskat våldet kraftigt de senaste dagarna.

Självmordsbombarna utlöste sprängladdningarna i sina bilar med tio sekunders mellanrum, en vid en utomhusmarknad i östra Bagdad, en annan i en stadsdel där mest shiamuslimer bor.

Delar av ett tvåvåningshus vid marknaden rasade. En fotograf från nyhetsbyrån Reuters säger att han såg en man bära en död pojke i sina armar. Mannen, som var i femtioårsåldern, skrek, uppger fotografen.

De värsta attentaten sen säkerhetsoffensiv inleddes
Attentaten är de värsta sedan amerikanska och irakiska styrkor för några dagar sedan inledde en gemensam säkerhetsoffensiv mot våldsverkarna i Bagdad. Offensiven, som har döpts till Operation Lag och ordning, ses som ett sista desperat försök att styra landet bort från inbördeskrigets rand.

Och Bagdad har varit relativt lugnt de senaste dagarna. Så sent som i fredags kallade Iraks premiärminister Nuri al-Maliki offensiven för en bländande succé, och en talesman för den irakiska armén hävdade att våldet i staden hade minskat med 80 procent.

Dröja innan man ser effekt
Men amerikanska militärer har varit mer försiktiga i sina bedömningar. En liknande säkerhetsoffensiv i Bagdad i somras misslyckades. Så fort de amerikanska trupperna drog sig undan tilltog våldet igen.

Den här gången ska trupperna stanna längre, och bedömare menar att det kan ta fram till sommaren innan man kan säga om säkerhetsoffensiven haft någon effekt.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista