Svagt stöd för borgerlig regering

Trots sänkta skatter efter nyår drabbas den borgerliga regeringen fortfarande av dåliga opinionssiffror. Det visar en ny mätning från Sifo.

Den borgerliga regeringen har haft motvind i opinionen ända sen i höstas, troligen på grund av debatten om nedskärningarna i a-kassan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans ministrar har flera gånger sagt att de räknar med att opinionen kommer att vända, när folk får se i lönebeskeden i januari att de fått sänkt skatt.

Opinionen är stabil
Dagens Sifomätning är nu den andra undersökningen på kort tid som visar att motvinden för alliansen fortsätter trots skattesänkningarna.

Opinionen är stabil. Enligt Sifo skulle knappt 45 procent rösta på ett alliansparti idag, medan drygt 51 procent skulle välja socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet.

Esaiasson: Två förklaringar till siffrorna
Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson hade inte väntat sig att januarilönen skulle påverka opinionen särskilt mycket. Han ser två tänkbara förklaringar till skattesänkningarna inte lyfter regeringens siffror. Den första handlar om psykologi; försämringar väger tyngre för väljarna än förbättringar.

– Man ogillar att förlora saker och ting mer än man gillar att vinna någonting. Det var två psykologekonomer som fick Nobelpriset för det här för några år sen.

Så på det sättet skulle då den höjda medlemsavgiften till a-kassan påverka mer än skattesänkningarna?

– Ja, det är det man väger in när man bestämmer sig politiskt, säger Peter Esaiasson.

Den andra förklaringen som Peter Esaiasson kan tänka sig är att socialdemokraterna lyckats så bra med att ge en negativ bild av regeringens besparingar att skattesänkningarna helt enkelt inte tränger fram till väljarna.

– Man tar inte in den informationen helt enkelt, utan man har bestämt sig nu. Det är något oönskat som händer med a-kassan och sen stänger man infomationslussarna. Och har man väl bestämt sig är det väldigt svårt att få folk att ändra sig, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista