Svårare odla spannmål när silor stängs

En stor del av alla spannmålsanläggningar runt om i Sverige kan komma att läggas ner, eftersom Lantmännen inte anser att de är lönsamma. Det innebär att många bönder får längre väg och högre kostnader när de ska sälja spannmål.

– Det är klart att det skapar problem. Det är inte bara för mig, utan för många. Framförallt de yngre. Det är många som har slagit igen sina marker här omkring som har haft det som ett fritidsjordbruk, bara för att de har svårt att klara spannmålshanteringen, säger lantbrukaren Lars-Olov Carlsson i Grillby utanför Enköping.

Det är inte längre ljudet av traktorer man hör vid silon i Grillby, utan barnen på dagiset som flyttat in i det som förut var Lantmännens kontorsbyggnad.

Fem mil att åka
Silon i Grillby stängdes för två år sedan. Då fick Lars-Olov Carlsson köra vetet, kornet och oljeväxterna inte 1,5 kilometer, utan 1,5 mil till en silo i Enköping.

Men nu har Lantmännen stängt den också. Lars-Olov Carlsson får i fortsättningen frakta spannmålet ungefär fem eller sex mil, till Uppsala eller Västerås.

Att det blir längre och dyrare transporter till spannmålsanläggningarna gör att många bönder väljer att odla färre antal grödor på sina marker, säger Lars-Olov Carlsson.

– Själva hanteringen gör att man vill ha stora kvantiteter och inte många sorter att hålla på och laborera med, för då blir det väldigt stökigt att få iväg dem, få tag på lastbilar och var de ska transporteras någonstans.

– Man säger att de här anläggningarna är gamla och dåliga, men den här anläggningen är ju fullt funktionsduglig. Det är bara att trycka på knapparna och köra, egentligen. Man ser att de har lagat lite i betongen, men Lantmännen hävdar att det är för kostsamt att driva den, säger Lars-Olov Carlsson.

Lönar sig inte
Lantmännen kommer att riva eller sälja en stor del av landets spannmålsanläggningar. Det som varit 92 siloanläggningar ska bli 15 inom tre år. Orsaken är att många anläggningar är för stora, och i Lantmännens ögon, olönsamma.

Att gå samman och köpa en silo är ett alternativ för bönder som inte kan lagra spannmålet på gården, men i Grillby blev det för dyrt.

Lars-Olov Carlsson, som skördar runt 750 ton spannmål per år, får därför i fortsättningen hyra en lastare och en lastbil för frakten.

Men bland grannarna i Grillby funderar fler och fler på att sluta odla för att det blir krångligare med transporterna.

– De upplever spannmålshanteringen som jobbig. Man har inte haft så stora ekipage för att dra iväg sitt spannmål. Ibland är det trångt på gårdarna att komma fram med lastbilen. Då tycker man att vi skiter i det här, säger Lars-Olov Carlsson.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista