Svenska leverpastejer blir finska

Den finska livsmedelskoncernen Atria köper svenska Sardus. Affären är värd omkring 1,2 miljarder kronor.

I fredags handelsstoppades Sardus aktie på börsen, bolaget som bland annat står bakom varumärken som Pastejköket och Onsalakorv.

På måndagsmorgonen kom förklaringen. Finska Atria lägger beslag på nästan 60 procent av aktierna i bolaget. Atria lägger också ett kontant bud på resten av aktierna.

Förbättrar förhandligsläget
Som skäl till affären talar Atria idag om vikten av att som koncern bli större och därigenom ha ett bättre förhandlingsläge gentemot konkurrenter och de stora livsmedelskedjorna som är dem som ska köpa in korvarna och pastejerna.

– I den industri där vi verkar som har dels ett fåtal väldigt stora och starka handelspartner, dels kännetecknas av relativt låga marginaler, ökar förutsättningarna om du är en stor och duktig aktör, säger Christer Åberg, vd på Atria Sverige.

– Vi tror att på det sättet som de här två verksamheterna kompletterar varandra, ökar förutsättningarna för att bolaget blir starkare.

Kan det få någon inverkan på vad som produceras i Sverige och vad som inte produceras i Sverige?

– Överhuvudtaget inte, säger Christer Åberg.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista