"Mottagandet av barn ska spridas på fler kommuner"

Migrationsminister Tobias Billström, moderaterna, är oroad över hur ensamkommande flyktingbarn tas om hand. Ett stort antal barn finns nu i fyra ankomstkommuner eftersom inte tillräckligt många kommuner är beredda att ta det långsiktiga ansvaret för barnen.

– För närvarande är läget naturligtvis ansträngt därför att inströmningen har varit högre än vad man förutsåg och det har dessutom varit en kort förberedelsetid för kommunerna när den här nyordningen infördes.

Hur allvarligt är det?

– Det är naturligtvis inte bra att det finns en sådan här anhopning av fall som då har kommit in till just de här fyra ankomstkommunerna, säger migrationsminister Tobias Billström.

98 barn finns i Solna kommun
I morse berättade Ekot om läget i Solna, en av de fyra kommuner som först ska ta hand om ensamkommande flyktingbarn under deras första tid i Sverige. I dagsläget finns 98 barn där och det är ohållbart, enligt Solna kommun.

De fyra kommunerna tänker nu kräva att Migrationsverket tar över ansvaret för barnen innan de permanent placeras i andra kommuner.

Enligt migrationsminister Billström är det dock viktigast just nu att fler kommuner skriver avtal med Migrationsverket om att långsiktigt ta hand om barnen. I dag har bara ett 20-tal kommuner skrivit avtal.

”Måste spridas på fler kommuner”
– Tanken har aldrig varit att de här fyra så kallade ankomstkommunerna ska bära hela bördan, utan det här mottagandet måste spridas på fler kommuner. Om jag förstår rätt så är signalerna från Migrationsverket att man successivt ökar antalet kommuner som vill teckna avtal, säger migrationsminister Tobias Billström.

Tobias Billström vill inte säga något om kommunernas krav att Migrationsverket ska ta över ansvaret för den första tiden i Sverige.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista