"Chockerande många patienter som dör på grund av misstag"

Flera tusen patienter dör varje år på grund av olika misstag i vården och nu ska Socialstyrelsen kartlägga exakt hur många de här onödiga dödsfallen är. Det kan vara så många som uppemot 4 000 personer.

– Det var en överraskande hög siffra och väldigt chockerande, måste jag säga som företrädare för en patientorganisation. Jag trodde faktiskt inte att det var så många, säger Håkan Hedman, ordförande för Riksförbundet för njursjuka.

Vi har ett systemfel inom vården, säger läkare som Ekot har talat med, och det här systemfelet gör att de felbehandlingar, olyckshändelser, administrativa misstag och andra saker som händer i vårdkedjan inte rapporteras som de borde. Det medför att samma missgrepp kan göras om gång på gång.

”Hoppas på it-teknologin”
– Man hör hur patienter ibland berättar att saker inte har rapporterats och jag kan tänka mig att den vanligaste orsaken till att det begås misstag är att det rör sig om informationsmissar. Där kan man hoppas att den nya it-teknologin och bättre journalförning gör att informationen blir mer lättillgänglig och kan överföras till annan personal. När patienter byter avdelningar och vårdgivare så ska informationen föras vidare, säger Håkan Hedman.

Förutom att flera tusen dör i onödan i vården så skadas tiotusentals varje år och nu skall alltså Socialstyrelsen granska det här för att få fram en säker siffra på hur många det är som råkar illa ut.

Socialstyrelsen vill också ändra lagen som ålägger vården att rapportera allvarliga skador, alltså Lex Maria, så att den mera inriktas på att gå till botten med orsakerna till misstagen istället för att straffa de skyldiga.

”Patienten kan vara uppmärksam”
Carina Forsberg, chefsläkare på sjukhuset i Varberg, tycker att patienterna själva skall vara uppmärksamma och försöka ta reda på om det sjukhus man hamnar på eller kan hamna på verkligen tänker på säkerheten.

– Jag tycker att du ska ta reda på i fall ditt sjukhus har ett systematiskt och kraftfullt aktivt patientsäkerhetsarbete, säger Carina Forsberg, chefsläkare på Varbergs Sjukhus.

Christer Fridén, Göteborg
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista