Grundlagsändringar väntas i Frankrike

I Frankrike väntas parlamentet under måndagen rösta igenom flera förändringar i grundlagen. En är att fransmännen nu skriver in att dödsstraffet är avskaffat.

Först ett kvarts sekel efter att Frankrike i praktiken slutade att tillämpa dödsstraff, kommer det nu förmodligen att skrivas in en gång för alla i grundlagen, att ingen någonsin ska dömas till döden.

Parlamentets båda kamrar - deputeradekammaren och senaten - möts på måndagen i Versailles och en tillräcklig majoritet av de folkvalda väntas stödja förslaget.

UMP tänker rösta emot
Men det är omtvistat. En hel rad högerpolitiker inom regeringspartiet UMP säger till tidningen Le Figaro att de kommer att rösta emot förslaget. De anser att en så stor förändring inte bör genomföras mitt i en presidentvalskampanj och bara några månader innan fransmännen sannolikt väljer en helt annan president.

En andra grundlagsändring handlar om presidentens immunitet. Framöver kommer det sannolikt att stå i grundlagen att den franska presidenten har full immunitet och inte kan bli föremål för rättsutredningar eller annan myndighetsprövning, något som hittills endast varit praxis.

Omdebatterat tillägg
Detta verkar hyfsat okomplicerat. Däremot har denna ändring kombinerats med rader om att presidenten skulle kunna avsättas av parlamentet, om han eller hon inte utför sina plikter i överensstämmelse med sitt mandat. Det tillägget har varit mycket omdebatterat, men väntas också få tillräcklig majoritet.

Den tredje grundlagsändringen handlar om vilka som ingår i väljarkåren i Nya Kaledonien.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista