Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fp och mp diskuterar regering utan m

Publicerat tisdag 17 september 2002 kl 19.28
Folkpartiet diskuterar ett alternativ till en socialdemokratisk minoritetsregering med miljöpartiet - en regering som skulle bestå av folkpartiet, centerpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna, utan moderaterna alltså. Miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt säger att ”politiken är det allra viktigaste”.
Enligt folkpartiets partisekreterare Johan Pehrson handlar det om att hitta ett regeringsalternativ i enlighet med ”den förändring som väljarna gav på valdagen”. – Då skulle naturligtvis folkpartiet, centern och miljöpartiet på något sätt utforma denna (regering) tillsammans, som jag ser det nödvändigt - om det ens ska vara möjligt att diskutera - med kristdemokraterna, säger Johan Pehrson. s-regering inte självklar Efter valet i söndags är det ingen självklarhet att Göran Persson fortsätter att vara statsminister. Miljöpartiet som har vågmästar-rollen anser att de har blivit dåligt behandlade av att vara samarbetsparti till socialdemokraterna de senaste fyra åren. Därför har man börjat sondera terrängen med å ena sidan socialdemokraterna och å andra sidan folkpartiet. På måndagen träffades till exempel folkpartiets Lars Leijonborg och miljöpartiets två språkrör. Folkpartiets Johan Pehrson talar alltså om en koalition mellan folkpartiet, centerpartiet och miljöpartiet, och alltså även kristdemokraterna, men moderaterna då? – Ja, alltså vi har de klara signalerna ändå från miljöpartiet att det kan inte vara fyra borgerliga partier och dem, utan det måste bli en annan konstellation där det inte blir alldeles för många att kompromissa om allting, och för många olika intressen som kan stå i konflikt, men nu gäller det att finna en regering som kan vara den bästa för Sverige. Det vill vi bidra till, säger Johan Pehrson. Skulle ge 120 av 349 mandat Pehrsons lösning skulle ge 120 av riksdagens 349 mandat mot socialdemokraternas och vänsterpartiets 174 mandat. Om moderaterna då lägger ner sina röster i en förtroendeomröstning kan inte vänsterblocket stjälpa det ljusblågröna lasset, men vad säger då miljöpartiet? Tidigare har de uteslutit alla varianter med kristdemokrater och moderater, och helst vill miljöpartiet ha ett regeringssamarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet, men miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt utesluter inte en minoritetsregering med de borgerliga partierna. – Politiken är det allra viktigaste, och vi hoppas att det kan bli en majoritetsregering med miljöpartiets medverkan. Om inte andra partier vill gå med på det, då kan vi acceptera en minoritetsregering där miljöpartiet har starkt inflytande. Det viktigaste är alltså politiken för miljöpartiet, men även formerna och attityderna spelar stor roll, och Håkan Wåhlstedt anser att de borgerligas attityd är bättre. ”Delar av s har varit arroganta” – Hittills har vi upplevt att delar av socialdemokraterna har varit arroganta på ett sätt som vi tycker är föga konstruktivt. De borgerliga har i alla fall visat en ödmjuk inställning och accepterar resultatet i riksdagen, säger Håkan Wåhlstedt. Besked från miljöpartiet kan komma redan på torsdag, då partiets nya riksdagsgrupp ska prata om formerna för ett samarbete, och om inte då så kanske på söndag, då miljöpartiets partistyrelse träffas för att välja sida.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".