Intresset för off-piståkning kan öka risken för laviner

Samtidigt som vi är inne i sportlovsmånaden har det blivit mycket större risk för laviner i de svenska fjällen. Under söndagen utlöste två offpist-åkare en lavin på Nordalsfjället i Riksgränsen men båda klarade sig. (P3 Nyheter)

– På en skala från ett till fem, noterade vi högst en trea och det är uppe i Riksgränsenfjällen, i Åretrakten och Kittelfjäll. I övrigt är det lägre varningar, beskriver Hans Järemo, vd för Svenska liftanläggningars organisation, läget.

Fler åkare under sportlovet
De senaste dagarnas kraftiga snöfall blandat med temperaturskillnader ligger bakom lavinfaran. Under sportlovsmånaden februari ökar riskerna med fler åkare i och utanför backarna.

– De flesta destinationerna har fullbokat de här veckorna.

Förra veckan dog två unga svenskar i skidorten S:t Anton i Österrike.

Friåkning blir allt populärare i Sverige.

”Skidfilmerna höjer intresset”
– Intresset ökar helt klart i och med att det är lättare att ta sig ut i pisten, skidorna är bredare och många skidfilmer höjer också intresset, säger fotografen David Kvast.

Med det ökade intresset kommer också riskerna med fler lavinolyckor och där tycker David Kvast att skidanläggningarna behöver ta ett större ansvar.

– Man ser i reklamen från de stora skidorterna att de gör alltmer reklam för friåkning, även om det är orter där man mest åker i pist. Jag tror att orterna till exempel kan erbjuda mer off-pist-utbildning, säger han.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista