Få framsteg i toppmöte om Mellanöstern

Det blev inga konkreta resultat av måndagens toppmöte i Jerusalem mellan USA:s utrikesminister, den palestinske presidenten och Israels premiärminister. Mötet, som var tänkt att blåsa liv i fredsprocessen, komplicerades av palestiniernas regeringsbildning. Trots att toppmötet var det första i sitt slag på över tre år var förväntningarna starkt nedtonade på förhand.

Det enda Condoleezza Rice kunde leverera efteråt var ett löfte om nya toppmöten.

Parterna upprepade också tidigare kända ståndpunkter där de uttalade sitt stöd för en tvåstatslösning.

Hamas vägrar erkänna Israel
Den springande punkten är fortfarande Hamas vägran att erkänna Israel. Det fanns ett tag en förhoppning att bildandet av en palestinsk samlingsregering skulle kunna kringgå denna känsliga fråga genom att regeringen indirekt erkände Israel.

Men premiärminister Ehud Olmert tillbakavisade återigen alla tankar på att samarbeta med en palestinsk regering som inte uttryckligen erkänner Israels.

Hamas dömde ut toppmötet som misslyckat och beskyllde USA för utpressning. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas försökte övertyga USA om att bildandet av en samlingsregering är ett indirekt erkännande av Israel, att det är det bästa han kan åstadkomma och att USA bör ge det en chans.

Inte tillräckligt starka ledare
Den israelisk-palestinska fredsprocessen har varit död i snart sju år. Medan många kommentatorer välkomnar USA:s nya engagemang, finns en stark känsla av att förutsättningarna för fred drastiskt försämrats under de försummade åren.

Ingen av de två ledare som på måndagen fördes samman av USA är tillräckligt stark för att fatta impopulära beslut.

Mahmoud Abbas balanserade alldeles nyss på randen till ett inbördeskrig och Ehud Olmerts popularitetssiffror ligger på 20 procent i efterdyningarna av sommarens Libanonkrig.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista