Skadedjursangrepp tvingar fram skärpta regler för skogsägare

Skogsstyrelsen inför nu hårdare regler i större delen av Götaland för att minska angreppen av granbarkborren efter stormen i januari. Bland annat måste virke som avverkats före den 1 juni vara ute ur skogen före halvårskiftet. Markägare kan också tvingas att leta upp och ta bort träd med färska angrepp.

– Det bygger i väldigt stor utsträckning på att alla markägare är införstådda med problemet och tar tag i det här. Det är enda sättet att vi ska ha en chans att klara det här. På marginalen kommer vi också att mot vissa markägare ta till laginstrument, säger Jörgen Ringagård, lagspecialist på Skogsstyrelsen.

Risk för böter och vite
Kraven på skogsägarna skärps nu alltså ytterligare. Bland annat så ska avverkat virke från och med mitten på mars vara ute ur skogen 14 dagar tidigare än förut och den som inte följer de nya skärpta reglerna riskerar böter.

Läget efter den senaste stormen i januari där runt tio miljoner kubikmeter granträd fälldes är akut, enligt Jörgen Ringagård.

– Vi hade en svår situation redan före stormen som kom den 14 januari och den här stormen har förvärrat läget ytterligare. Vi ser det helt nödvändigt att skärpa reglerna.

Men alla naturreservaten där träden ligger fallna, där blir det ju riktiga insektshärdar. Varför gör man ingenting där?

– Man kommer möjligen att göra en del åtgärder i vissa av de här områdena, men det allra mesta kommer att ligga kvar. Man kan säga att på landskapsnivå har det här väldigt liten betydelse för själva förökningen av granbarkborre. Däremot kan enskilda markägare drabbas som har mark nära dessa områden.

90 procent av virket måste bort
För att angreppen från granbarksborren inte ska bli större än förra året så krävs en sen vår och en sval sommar. Dessutom behöver man få bort ungefär 90 procent av det stormfällda virket, säger Jörgen Ringagård. Risken är dock stor att mycket kommer att ligga kvar.

– Det är mycket som ska klaffa i det här. Vi har haft otur med väderleksförhållandena och det är svårt att komma åt virket när det är så blött i markerna som det är nu, säger Jörgen Ringagård på Skogsstyrelsen.

Pernilla Arvidsson, SR Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista