Fiskare åtalas för fusk med torskfångster

16 fiskare i Halland åtalas för att ha fuskat med torskkvoterna. När de har rapporterat sin fångst till Fiskeriverket har de påstått att det är annan fisk för att kunna fiska mer torsk än kvoten tillåter.

– Uppgifterna i sig är ju högst besvärande för fiskenäringen. Men jag vill inte uttala mig närmare om detta innan vi sett att de rättsvårdande myndigheterna har gjort sitt jobb, säger Henrik Svenberg, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.

Alla är oskyldiga tills dess de är dömda, enligt Henrik Svenberg.

100 ton ska ha fiskats över kvoten
Det blir tingsrätten i Varberg som får avgöra om fiskarna har fuskat eller ej. Men enligt åklagaren fiskade de under år 2005 omkring 100 ton torsk utöver den tillåtna kvoten. Värdet av de här fångsterna uppgår till närmare två miljoner kronor.

För att klara det här har fiskarna i sina rapporter till Fiskeriverket hävdat att det är en annan fisk, bleka, som de har landat i fiskelägen i norra Halland. Bleka som också kallas lyrtorsk är mycket lik torsk och kan också ersätta torsk i dom flesta matrecept. Men det är alltså inte torsk.

Det dröjde flera månader innan det upptäcktes, trots ett omfattande kontrollsystem. Ett kontrollsystem med tillhörande lagstiftning som borde förenklas, tycker Henrik Svenberg.

”Lagstiftningen borde förenklas”
– De kontrollbestämmelser som Fiskeriverket och kommissionen har tagit är tillräckligt omfattande för att inte säga i många fall obegripliga för de som ska leva efter reglerna.

– Jag tror att de skulle finnas en stor poäng i att förenkla lagstiftningen så att den blev både enklare att begripa och syftena blev klara, säger Henrik Svenberg.

Christer Fridén, Göteborg
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista