Skanska lämnar Ryssland efter 100 år

Efter 100 år i Ryssland har Skanska fått nog. Byggkoncernen lämnar landet och presschefen Peter Gimble säger att det inte har gått att få lönsamhet på verksamheten, men det finns också ett annat skäl - korruptionen finns med i det beslutet.

– Det är ett stort problem i många länder och Ryssland är ett av dem och vi tycker att vi har klarat oss relativt bra. Problemet är att det inte är tillräckligt många kunder som är beredda att betala för en högre kvalitet, säger Peter Gimble, presschef vid Skanska.

I Ryssland sedan 1902
Skanska har funnits i Ryssland sedan 1902, men när andra ser stora affärsmöjligheter, bland andra svenska Ikea som på kort tid öppnat åtta Ikea-varuhus i Ryssland, så drar sig alltså Skanska ur.

– Vi ser att det är svårt att få tillräckligt många kunder att efterfråga den höga nivå på etik, miljö och arbetsmiljöfrågor som vi vill ha.

Enligt siffror som den biträdande ryske riksåklagaren presenterade för några månader sedan är korruptionen i Ryssland lika stor som statsbudgeten eller så stor att en genomsnittlig korrupt byråkrat på ett år kan köpa sig en lägenhet på 200 kvadratmeter.

Lämnar även Kina och Indien
Nu är Ryssland inte det enda land som Skanska lämnar. Kina, Indien, Lettland och Litauen tillhör också de länder där Skanska inte längre har några byggprojekt, medan andra länder i Öst- och Centraleuropa i högsta grad finns med i Skanskas framtidsplaner, bland andra Estland, Polen och Tjeckien.

Huvudanledning till att Skanska väljer bort vissa marknader är att verksamheten där inte blivit lönsam, säger Peter Gimble.

– Naturligtvis har även korruption och etik varit en del i besluten. Vi kan inte ha andra krav i länder som Ryssland eller Indien eller Kina, utan vi måste ha samma höga nivå på vår verksamhet. Då får man ibland ta konsekvenserna av det och lämna något land, säger Peter Gimble, presschef vid Skanska.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista