Gemensam nödlinje för försvunna barn

EU inrättar en gemensam nödlinje för att söka efter försvunna barn. EU-kommissionen hoppas att det ska leda till att alla medlemsstater inrättar så kallade hotlines i sökandet efter de tiotusentals barn som försvinner i Europa varje år.

Från den första september finns det alltså ett gemensamt nödnummer i Europa som man kan ringa i alla EU-länder – 11 60 00. Redan nu finns sådana nationella nödtelefoner i 14 EU-länder, bland annat i Belgien.

Nödtelefonerna hos Child Focus i Bryssel är bemannade dygnet runt, sju dagar i veckan. Child Focus startades för tio år sedan efter avslöjandena om morden och övergreppen på försvunna belgiska småflickor som begåtts av MArc Durtoux.

3 000 försvunna barn anmäls
Cirka 3 000 försvinnanden rapporteras hit varje år. 70 procent klaras upp med hjälp av en stab på 50 jurister och psykologer och 1 900 frivilliga. Sökandet sker bland annat med hjälp av affischer med foton på de försvunna barnen med uppmaning till allmänheten att hjälpa till att leta.

Dirk Depover vid Child Focus hoppas att andra EU-länder ska bygga upp liknande organisationer.

Hoppas skapa nätverk
– Vi hoppas att vi genom att lära av varandra kan skapa ett europeiskt nätverk som söker efter försvunna och sexuellt utnyttjade barn, säger han.

Men när den gemensamma nödtelefonen öppnas i september är det alltså bara hälften av EU:s medlemsländer som har organisationer för att ta emot anrop från desperata anhöriga till barn som försvunnit. Sverige till exempel har inte en sådan nödlinje. Där anmäls saknade barn till polisen.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista