Fiskrester kan bli lösningen mot torka

Fiskrester och kompost, en något udda kombination som ingår i ett nytt medel som norska forskare tagit fram och som kan rädda skörden för bönder i länder med torka. Medlet, som presenterades vid vetenskapsmötet AAAS i San Fransisco, sprids över åkrar och förhindrar att vattnet i marken avdunstar.

– Det är riktigt att stora vattenmängder försvinner via markytan som avdunstning, som istället borde användas av grödorna och växterna för transpiration. Det här kan vara ett sätt att hindra denna avdunstning från markytan, säger Harry Linnér, på Statens lantbruksuniversitet och han tycker att metoden låter intressant.

Fiskben, sjögräs och annat kompostmaterial, är ingredienser i medlet som den norska forskargruppen har fått patent på. Ingredienserna mals först ner till ett pulver. När det blandas med vatten bildas en trögflytande vätska.

Medlet reflekterar solljus
Sprids den över en åker blir det som ett lock på jorden, som reflekterar solljus och gör att mindre fukt avdunstar, fukt som grödorna kan suga upp.

Försök i Kenya har visat på goda resultat, enligt forskarna. I Nigeria har tillverkningen redan startat.

Några studier om långsiktiga effekter finns inte men Harry Linnér som studerat vattenbindningsmetoder, ser inga uppenbara hälsorisker med att sprida fiskrester på åkrar.

– Det här är ett naturligt material som kan jämföras med organiska gödselmedel, så vi ser inga sådana risker.

Miljöproblem vid frakt av medlet
Torka är ett växande problem i många länder och i takt med klimatförändringarna tror forskarna att Sydeuropa kommer att drabbas härnäst. Kanske kan fiskben och sjögräs lösa problemen för bönderna, men Harry Linnér ser också nackdelar med metoden. Det kommer att krävas stora mängder av medlet, som också måste fraktas.

– Ska man transportera stora mängder material har man då också miljöproblemen med energiförbrukningen och de utsläpp som de medför. Det är en nackdel, naturligtvis, säger Harry Linnér, statsagronom på SLU.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista