Java dränks i lera från vulkan

På östra Java i Indonesien håller flera samhällen på att dränkas i illaluktande lera. Ekots korrespondent har besökt lervulkanen, som experter säger kan fortsätta pumpa ut lera i många månader eller år.

Stenbumlingar tippas från en lastbil när gruvbolaget försöker få stopp på lervulkanen. I över åtta månader har den spytt ut upp till 120 000 kubikmeter het lera varje dygn.

– Mitt hus begravdes under ett flera meter tjockt lager lera, säger Sukron, som nu försöker dra fram några dörrar och takpannor att sälja.

Tiotusentals hemlösa
15 000 människor har blivit hemlösa, flera samhällen har helt begravts i leran. På sina håll är skorstenen allt som sticker upp ur marken.

Lervulkanen, någon timme utanför Indonesiens näst största stad Surabaya, är bara den senaste katastrofen i en lång räcka som drabbat det här landet.

Gruvbolagets ansvariga säger att det här är en naturkatastrof, utlöst av en jordbävning. Men oberoende experter anser att lervulkanen orsakades av felaktig borrning. De säger att leran kan fortsätta att spruta i flera månader eller år.

Försöker stoppa leran
Nu försöker bolaget stoppa leran genom att trycka ner massor av 400 kilo tunga betongklot i hålet. Men ingen vet om det kommer att fungera.

En av dem som tvingats fly sina hem är Endan. Hon bor nu i en flyktingförläggning med sin man och lilla dotter. Hon säger att de har fått hjälp av gruvbolaget och regeringen, men att hjälpen inte är tillräcklig för att hennes familj ska kunna bygga upp sina liv på nytt.

Indonesien var enligt FN förra året det land i världen som drabbades hårdast av katastrofer, allt från jordbävningar till översvämningar. 

Nils Horner, Surabaya
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista