Högre böter ska öka bilbältesanvändning

Med högre böter och hårdare regler för bilbältesanvändning hoppas polisen och Vägverket få ner antalet döda och skadade i trafiken. Just den här veckan skärps kontrollerna av bältesanvändningen i hela EU, bland annat för att se om högre böter haft effekt.

Den här veckan genomför svensk polis en stor kontroll av bilbältesanvändningen, en gemensam europeisk kampanj.

Polismannen Hans Gustafsson kontrollerar bilbätesanvändningen extra noggrant vid en trafikkontroll i Jönköping. Den första stora riktade kontrollen efter att böterna höjdes kraftigt i slutet av förra året. 1 500 kronor kostar det idag att köra utan bälte som vuxen, mot tidigare 600 kronor. Något Hans Gustafsson menar haft effekt.

– Jag tycker faktiskt att det har blivit bättre efter det att man höjde böterna. Fler använder bälte, säger han.

Det svider lite mer i plånboken?

– Det kan man nog påstå, det kostar.

Sverige ligger idag bland toppländerna i EU när det gäller bilbälte, nästan 94 procent använde bälte fram i personbil förra året, för barn var siffrorna till och med ännu något bättre.

Ändå är det just barn som lagen nu riktar in sig extra mycket på. Sedan första januari måste alla barn under 135 centitimer ha en bilbarnstol eller bälteskudde. Saknas det eller om barnet inte har bälte får föraren betala 2 500 kronor, alltså mer än om man själv som vuxen är utan bälte. En medveten prioritering enligt Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

– Det handlar ju i första hand om att man har ansvar för någon annan, det anses mer viktigt. Men det är klart att 2 500 kronor är ganska mycket pengar, säger han.

Tror du att folk är medvetna om det här?

– Jag är inte säker på det. Det är viktigt att prata om hur stor vikt samhället lägger på att man använder bilbälte.

Just bältesanvändning är tillsammans med hastighet och nykterhet ett av de prioriterade områdena för att minska trafikdöden. Enligt Vägverket skulle upp mot 70 liv kunna räddas per år om alla hade bälte.

Höjda böter är alltså ett medel. Men bland dem som stoppades vid kontrollen i Jönköping hade alla bälte på. Däribland Agneta Cederkvist.

– Ja, det har jag alltid, säger hon.

Vet du vad det kostar utan bälte?

– Nej, det vet jag inte.

1 500 kronor för vuxna och 2 500 kronor om ett barn är obältat.

– Det tycker jag låter bra. Pengar är det enda som styr och som kan få folk att ändra på sig verkar det som.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista