Stort intresse för att låna pengar

Intresset för att låna pengar är stort. Mer än var fjärde person har planer på skaffa sig nya lån i år, visar en omfattande enkät som gjorts av opinionsinstitutet Sifo.

En av dem som lånar mer är Ylva Jonsson i Stockholm. Pengarna ska gå till en ny bostad, men en del av det nya lånet går till konsumtion, säger hon.

– Hittills i dag har jag lån på 1,2 miljoner kronor. Men de lånen ska lösas mot nya lån, jag ska köpa en ny lägenhet, säger hon

Hur mycket ska du låna då?

– Minst 1,5 miljoner kronor. Jag har ett hus i Dalarna som jag skulle behöva renovera.  

Med pengar till en ny bostad och ett fritidshus så tänker Ylva Jonsson, som många andra just nu, använda en del av lånet till konsumtion.

– Jag behöver en ny dator och en ny tv. En platt-tv skulle jag vilja ha, säger hon.

Hur ser du långsiktigt på att du ökar din skuldbörda?

– Nu när Riksbanken inte höjer räntan som vi hade räknat med så är det möjligt att låna lite extra.

Sifo har på uppdrag av Länsförsäkringar frågat nästan 10 000 svenskar om deras lån och 26 procent, mer än var fjärde person, sade att han eller hon tänker ta nya lån i år, sätta sig i skuld eller öka på gamla lån.

Handlar främst om bostadslån
Mest handlade det om pengar till en ny bostad eller köp av fritidshus, 40 procent av lånen skulle gå dit, 32 procent skulle använda pengarna till renoveringar. Men nästan lika många, 29 procent, sa att de nya lånen skulle gå till köp av bil, båt eller motorcykel.

Trots att Riksbanken höjt räntan flera gånger det senaste året, så är räntan fortfarande låg i ett historiskt perspektiv. Riksbankens bedömning är att det inte blir några stora räntehöjningar de närmaste åren.

Optimistisk inför framtiden
Ylva Jonsson är 29 år och ensamstående och har i dag ett vikariat. Men som nyutbildad ekonom är hon optimistisk inför möjligheterna att ändå klara av räntebetalningarna.

– Det känns som om att vi i dag lever väldigt mycket av lånade pengar, så det känns inte som någon större katastrof, säger hon.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista