Ledigt utrymme i etern lockar många branscher

I slutet av det här året ska hela det analoga tv-nätet vara nedsläckt. Det innebär att en stor mängd utrymme i etern helt plötsligt blivit ledigt. Ett utrymme som får det att vattnas i munnarna på tv-bolag och mobiloperatörer.

Frekvenserna som blir lediga är attraktiva och värden för miljarder kronor står på spel. Men än har regeringen inte besluta vad som ska hända med det värdefulla utrymmet i etern.

– Det är en jätteresurs, det är väldigt stora värden och det vore dumt att göra fel. Har man en gång bestämt sig så är det svårt att ändra sig snabbt. Om vi i Europa kan göra på ungefär samma sätt så blir värdet av de här frekvenserna ännu större än om man ensidigt gör på ett sätt i Sverige och på andra sätt i andra länder, säger Carl Jeding, frekvensexpert på näringsdepartementet

Det gamla tv-nätet som byggdes ut på 50-talet fick de mest värdefulla frekvensbanden. Låga frekvenser där signalerna färdas längre.

Informationen transporteras lättare
Lite förenklat kan man säga att informationen flyger lättare genom luften ju lägre frekvenser man sänder på. Det innebär i sin tur att den som vill bygga ett rikstäckande nät inte behöver använda lika många master som den som sänder på högre frekvenser.

Till exempel skulle dagens 3g-nät för mobiltelefoni bara ha kostat en tiondel så mycket om man hade fått tillgång till de låga frekvenser som nu blir lediga. Drygt en miljard kronor istället för de elva miljarder kronor som 3g-nätet i Sverige beräknas ha kostat.

Flera bud
Men det finns flera bud om vad utrymmet i etern ska användas till. Tv-industrin vill använda frekvenserna till högupplöst hd-tv, bredbandsoperatörerna vill bygga trådlöst bredband och även militären vill komma åt några av frekvenserna.

Telekomindustrin vill bygga nya mobilnät. Tv-branschen klarar sig bra på andra sätt menar Torbjörn Nilsson, tidigare vice vd på Ericsson och numera konsult åt bolaget.

– Det är till exempel genom kabel-tv och nu kommer även fibernäten som byggs ut och så finns satellit. Det är många som är intresserade och det är väldigt mycket en strid mellan till exempel telekomindustrin och tv- och broadcastingindustrin, säger han.

Sverige inte ensam i frågan
För Ericsson handlar det naturligtvis om miljarder i intäkter om nya mobilnät ska byggas. Men Sverige är inte ensam i frågan. För att man verkligen ska kunna dra nytta av näten krävs det att även omvärlden bestämmer sig för hur frekvenserna ska användas.

Så att man som i dag till exempel kan använda sin GSM-telefon i stort sett hela världen. Men det kan dröja, säger Carl Jeding på näringsdepartementet.

– Sverige ligger nästan längst fram i Europa, så för oss är det mest bråttom att komma fram till en gemensam europeisk hållning. Andra länder känner inte samma press till att komma fram till någon gemensam europeisk användning, säger han.

Patrik Holmström
patrik.holmström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista