"Nya krav om bidragsfusk bör granskas"

Regeringens planer på att göra det enklare att döma en person som bidragsfuskar innebär att myndigheter blir skyldiga att polisanmäla personer som misstänks bryta mot reglerna. Berörda myndigheter borde få ta ställning till förslaget, anser Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är en fråga som vi inte har tagit ställning till eftersom det tidigare förslaget från regeringen byggde på andra förutsättningar. Om vi ska ta ställning till frågan krävs det att regeringen skickar ut förslaget på remiss så att vi kan göra en ordentlig analys av de problem eller möjligheter det kan innebära, säger Hans Ekman, som är chef för den juridiska avdelningen hos Sveriges Kommuner och Landsting.

Finansministern presenterade förslaget
I måndags presenterade finansminister Anders Borg regeringens förslag om en lagändring så att det ska bli lättare att straffa personer som får bidrag utan att ha rätt till det.

Hittills har åklagare måst bevisa att personen ljugit medvetet för att få pengarna. Men regeringen vill göra det möjligt att döma även personer som fått för mycket bidrag genom grov oaktsamhet.

– Till exempel där en person uppbär ersättning från två olika bidragssystem samtidigt. Har man då ersättningar från till exempel sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen eller föräldraförsäkringen är man ju medveten om att det är någonting som inte stämmer. Om man då inte gör någonting åt det är man väldigt oaktsam, säger Anders Borg.

Men regeringen går alltså längre än vad den tidigare utredningen om bidragsfusket gjorde, och det är genom att ålägga de myndigheter som betalar bidrag att polisanmäla personer som misstänks för bidragsbrott.

”Inte okomplicerat”
Det skulle då bland annat gälla kommunerna, som betalar ut socialbidrag. Och det är inte okomplicerat säjer Hans Ekman på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Dels innebär det en meradministration för kommunerna och landstingen, samtidigt kan det vara en knepig integritetsfråga som man måste titta på. Man måste se till att de eventuella anmälningarna hanteras på ett objektivt och korrekt sätt, säger han.

Men hos Försäkringskassan, som betalar bland annat föräldraförsäkring, sjukförsäkring och bostadsbidrag, är det redan rutin att polisanmäla misstänkta bidragsfuskare. Generaldirektör Curt Malmborg välkomnar regeringens förslag.

– I våra egna interna riktlinjer finns en regel inom Försäkringskassan att man alltid ska polisanmäla när det gäller misstanke om brott. Nu kommer det att gälla över hela fältet och det tycker jag är bra, säger han.

Du ser inga avigsidor med den delen av förslaget?

– Nej, det gör jag inte. Det gäller naturligtvis så att man kan hantera detta så att man inte polisanmäler i onödan. Det visar sig att ungefär 20 procent av det som polisanmäls går till åtal, och går det till åtal blir det nästan alltid en fällande dom.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista