Interner i amerikanska fängelser ökar

Antalet interner i de amerikanska fängelserna stiger kraftigt och ökningen kommer att fortsätta i åtminstone fem år till, visar en färsk studie. Samtidigt har brottsligheten återigen vänt uppåt i USA.

USA är det land i världen som har mest fångar i absoluta tal och också ett av de länder som har allra mest interner per capita.

Utvecklingen är häpnadsväckande. 1980 var det drygt
300 000 interner, nu är det en och en halv miljon. Men det tar inte stopp där, 2011 kommer det att finnas mer än 1,7 miljoner fångar i statliga och delstatliga fängelser, visar en ny privat studie nedbruten på delstaterna.

Två miljoner sitter bakom lås och bom
Om man sedan lägger till alla som sitter häktade så är det redan i dag mer än två miljoner personer som är bakom lås och bom i USA.

Den främsta orsaken till den här utvecklingen är att domstolarna dömer till allt längre straff och att det blivit svårare att få villkorlig frigivning.

Att allt fler människor sitter i fängelse påverkar det amerikanska samhället på många plan. Även politiskt eftersom, med undantag för två delstater, så har fångar inte rösträtt.

Kriminaliteten minskade
Under ungefär ett decennium gick ökningen av antalet fångar parallellt med att kriminaliteten minskade kraftigt, vilket gav argument till dem som hävdade att hårda tag gav resultat.

Men nu har det skett en vändning. 2005 började antalet grova brott som mord och rån återigen att stiga, även om det bara var med några få procent. Och ökningen fortsatte förra året. Det finns ännu ingen färdig samlad statistik för 2006, men rapporter från de stora städerna talar tydligt om fler och fler grova brott.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista