Motstridiga uppgifter om alkoholinförsel

Har spritresorna till utlandet minskat eller inte? Tullens senaste statistik visar att beslagen av mängden alkohol ökat markant senaste halvåret medan alkoholforskare vid Stockholms universitet hävdar att alkoholinförseln minskat.

– Det finns ingen säker statistik över hur mycket alkohol svenskarna tar med sig från utlandet utan det man har är olika uppskattningar som görs på olika sätt. Det finns osäkerhet i alla uppgifter som figurerar här, säger alkoholforskare Mats Ramstedt.

Vininförseln har ökat med 60 procent
Trots att tullen inte ökat sina insatser mot alkoholinförseln visar den senaste halvårsstatistiken att mängden beslagtagen starköl har ökat med 25 procent, sprit har ökat med 20 procent och mängden vin har ökat med 60 procent.

Det finns alltså två bilder av alkoholinförseln: dels tullens uppgifter och dels de undersökningar som görs av Stockholms universitet genom enkäter till 1 500 slumpvist utvalda svenskar där man bland annat ställer frågor om hur mycket alkohol de tar in.

”Man når inte alla med enkäten”
– Det finns ju alltid ett problem med de som man inte når med dessa undersökningar. Sedan svarar inte alltid de som man når helt sanningsenligt utan hyfsar till sina svar lite, säger Mats Ramstedt.

Om tullens och Stockholms universitets uppgifter om alkoholinförseln ökar eller minskar, så är man överens om helhetsbilden.

– Det är uppenbart att det finns den här typen av storskalig och omfattande smuggling.

För tidigt att förutsäga trenden
Stockholms universitets senaste beräkningar är alltså att alkoholinförseln till Sverige minskat något men det är för tidigt att säga att det är en tydligt nedåtgående trend.

– Det kan man inte säga på basis av ett års förändringar, utan det får man vänta ett år eller två för att se om det håller i sig, säger alkoholforskare Mats Ramstedt vid Stockholms universitet.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista