Vapenamnesti i Storbritannien

I Storbritannien väntas regeringen utlysa en vapenamnesti. Tanken är att minska antalet vapen som finns i händerna på kriminella. Åtgärden är en av flera efter den senaste tidens mord bland unga svarta tonåringar, bland annat i London.

På bara cirka två veckor har sex unga i Storbritannien dödats med skjutvapen. Några av dem var bara 15 till 16 år gamla och några har anmärkningsvärt nog skjutits ihjäl i sina hem.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Från regeringshåll är den senaste åtgärden en landsomfattande vapenamnesti, som väntas tillkännages under tisdagen. Det uppger tidningen Daily Mirror som säger sig ha tagit del av handlingar från inrikesdepartementet.

Förekommer emellanåt
Vapenamnestier är inte helt ovanliga och något som många länder har då och då. Sverige kommer till exempel att ha en vapenamnesti under våren.

Förra gången britterna kunde lämna in olagliga vapen utan att riskera straff var 2003. Då lämnades 44 000 skjutvapen in och en avsevärd mängd ammunition.

När det gäller mordvågen bland unga har polisen satt in extra resurser i form av fler patrullerande poliser, i de drabbade områdena söder om Themsen i London.

Blair vill ha hårdare straff
Premiärminister Tony Blair har även talat om att det behövs hårdare straff för unga. Han vill att olaga vapeninnehav ska leda till fem års fängelse, redan för den som har fyllt 17 år. Något som har ifrågasätts från en del håll, inte minst för att de brittiska fängelserna är överfulla.

Andra, som konservativa partiet Tories, tycker att det kan vara bra idé men vill göra mer än så, enligt David Davis, inrikespolitisk talesman för Tories.

– De här gängen drar sig inte för att använda yngre barn för att hantera vapen droger och annat, så vi måste fundera igenom det hela ordentligt, säger han.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista