Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN och Irak ett steg på vägen

De första praktiska stegen för att sända FN:s vapeninspektörer till Irak togs sent på tisdagskvällen när chefen för inspektörerna, Hans Blix, träffade företrädare för Iraks FN-delegation. Parterna kom överens om nya möten men fortfarande är mycket oklart kring vad som ska hända härnäst.
– Vi ska träffas igen i Wien om tio dagar för att slutföra diskussionerna om de praktiska arrangemangen för inspektörerna, sa den irakiske förhandlaren Saeed Hasan efter mötet med Hans Blix på tisdagskvällen. Klartecken från FN:s säkerhetsråd Vapeninspektörerna har omfattande krav som irakierna måste leva upp till. Det gäller allt från det viktigaste, det vill säga fri tillgång till alla platser FN vill undersöka i sin jakt på framör allt vapenfabriker och massförstörelsevapen, till mer jordnära ting som logi för alla inspektörerna. Hans Blix har gjort klart att FN-utredarna kan vara igång med sina inspektioner inom ett par veckor. Men även om han och de irakiska förhandlarna kommer överens om det praktiska så måsten Blix avvakta klartecken från FN:s säkerhetsråd och där finns stötestenar. Bushregeringen har redan tydligt markerat att den inte litar på Saddam Husseins löften om att villkorslöst släppa in vapeninspektörerna igen, och utrikesminister Colin Powell uttrycker det som att ”vi har sett sånt här spel från Irak tidigare”. Det är bara början Men Irak i och med sitt besked försvårat för USA att få övriga säkerhetsrådsmedlemmar att gå med på tuffare resolutioner och i slutänden kanske militära insatser mot Bagdad-regimen. Ryssland, som ju har vetorätt i säkerhetsrådet, har till exempel gjort klart att man till skillnad från USA nu inte anser att det behövs några skärpta resolutioner. En högt uppsatt FN-diplomat säger till Ekot att Bushregeringen helt uppenbart blev tagen på sängen av det irakiska utspelet. De närmaste dagarna kommer FN-högkvarteret här i New York bli platsen för mycket hårda förhandlingar om hur världssamfundet ska gå vidare i sina åtgärder mot Irak. FN:s generalsekreterare Kofi Annan uttryckte också det många tänker: ”Beskedet från Bagdad ska inte ses som slutet utan på början på en process”.
Anders Ask, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".