Högskoleverket granskar svenska lärosäten

Snart har Högskoleverket gått igenom och granskat kvaliteten på alla högskoleutbildningar i Sverige och för åtta procent av utbildningarna har rätten att ge examen ifrågasatts.

– Jag tycker att det är ett tecken på att högskolorna har en hög kvalitet och en egen kvalitetskontroll på sina utbildningar, säger Lisa Jämtsved Lundmark är utredare på Högskoleverket som tycker att det är en låg siffra.

Under sex år har Högskoleverket gått igenom alla utbildningar som leder till minst kandidatexamen på 120 poäng och de flesta har hållit måttet.

Totalt har dock åtta procent av kandidat- och magisterutbildningarna i Sverige ifrågasatts efter kontrollen.

– När man blir ifrågasatt innebär det att Högskoleverket av olika anledningar tycker att kvaliteten inte är tillräckligt bra för en utbildning. Då får lärosätet ett år på sig att åtgärda de brister som vi har funnit.

Bland dem som ifrågasatts är den senaste utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Har de inte bättrat sig inom ett år så tappar de rätten att examinera.

Men det har inte hänt i något av de tidigare fallen i den här granskningen. En del lärosäten har skärpt till sig, medan andra själva har valt att lägga ned utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista