UD bekräftar fyra fängslade från Sverige

Minst fyra personer från Sverige sitter fängslade i Somalia anklagade för att ha kämpat för islamisterna. Det bekräftar nu utrikesdepartementet. UD vet dock fortfarande inte var svenskarna sitter fängslade.

Tre av personerna är svenska medborgare, men de har också somaliskt medborgarskap. Den fjärde har enbart somaliskt medborgarskap men har uppehållstillstånd i Sverige.

Inget åtal har väckts
Var svenskarna hålls fängslade, vet inte UD. Inget åtal har väckts, men svenskarna anklagas för att ha kämpat på islamisternas sida i kampen mot övergångsregeringen.

De segrande regeringstrupperna, med stöd från Etiopien, drev bort islamisterna från huvudstaden Mogadishu i december.

Det har sedan tidigare förekommit uppgifter om både gripna och döda svenskar i Somalia. Men det är första gången UD nu bekräftar uppgiften om gripna svenskar.

Även en 17-årig kvinna hålls fängslad
Hur många det rör sig om, det vet man inte. UD har tidigare haft kontakt med en svensk man som satt fängslad i Kenya, men som senare flyttades till Mogadishu.

Enligt uppgifter till Ekot finns, bland de gripna svenskarna i Somalia, personer med rötterna i Libanon, Marocko och Etiopien. Även en 17-årig kvinna som bor i Sverige ska hållas fängslad av de somaliska myndigheterna.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista