Skolministern: Mer svenska på schemat

Mer svenska, historia och religion i skolan. Det vill skolminister Jan Björklund ha och han tänker jobba för att det blir så också, när regeringen ska gå igenom läroplanen sedan i höst.

– I det moderna 2000-talets samhälle räcker det inte med att vi kan surfa, zappa och messa. Vi måste också ha kulturella förankringar, säger Jan Björklund.

Skolministern säger att om man jämför med andra länder lägger svenska elever ner minst tid i skolan och på läxor, och det är inte bra. Därför behöver man inte heller ta bort tid från andra ämnen, för att få in mer för svenska, historia och religion.

”För mycket håltimmar”
– I första hand ska vi se om vi kan utöka antalet lektionstimmar i skolan. Det är för mycket håltimmar, särskilt på högstadiet. Jag tror att vi måste låta våra elever anstränga sig lite mer, säger Jan Björklund.

Än så länge är det här bara Jan Björklunds idéer, det är inte ens säkert att de andra allianspartierna håller med honom. Men det är nog inget problem, tror skolministern.

– Vi får se. Jag tror att det finns ett brett samförstånd att några av de här ämnena ska öka. Att många elever går ut skolan utan att ens kunna läsa och skriva svenska ordentligt, kan ju ingen vara nöjd med.

”Religionskunskap är viktig internationellt”

Just därför är svenska det viktigaste ämnet att lägga ner mer tid på, säger Jan Björklund. Historia är bra för att förstå de egna rötterna, säger han, och religionskunskap är viktig internationellt.

– I nästan varenda nyhetsinslag från Mellanöstern eller om terrorism finns det religiösa aspekter. Även om vi inte är så religiösa i Sverige måste vi inse att religionerna i världen fortfarande spelar en väldigt stor roll, säger skolminister Jan Björklund.

Jonas Rhodiner, P3 Nyheter
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista