Storvinst för brittiska banken Barclays

I Storbritannien redovisade storbanken Barclays sitt resultat på tisdagen och det blev bättre än väntat: en riktig storvinst.

Barclays är först ut i raden av de fem största brittiska bankerna, the Big Five, som de kallas.

Ett bra resultat hade förutspåtts, men kanske inte riktigt så här bra. Vinsten förra året var på motsvarande cirka 100 miljarder kronor. Året dessförinnan var motsvarande siffra omkring 70 miljarder kronor.

Banken är den tredje största i Storbritannien och ledningen förklarade vinstlyftet med bland annat olika investeringar som har gjorts och fonder som har gått bra. Att framgången skulle bero på att det till exempel är dyrt för kunder att använda banken, förnekar John Varley i ledningen för Barclays.

– Om du tittar på en korg med olika banktjänster så är kostnaderna mycket lägre här i Storbritannien, än jämfört med många andra europeiska länder och i USA och Asien, säger John Varley till brittiska BBC.

Men oavsett detta så är bankernas avgifter ett hett ämne just nu. Konsumentorganisationer har protesterat och en privatperson har startat en webbsida som ger tips till bankkunder, bland annat om hur den lilla bankkunden kan klaga till storbanken och i vissa fall också få rätt, när räntan är för hög eller avgiften för stor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista