Fi får bidrag trots att det strider mot regler

Feministiskt Initiativ har beviljats 400 000 kronor i folkrörelsestöd, trots att reglerna för stödet uttryckligen säger att det inte får användas till politiska partier. Men Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman tycker inte att det är något problem.

– Det står väldigt tydligt i våra stadgar att vi sysslar med folkbildning utifrån en feministisk grund, och aktivism, säger Gudrun Schyman.

– Sen står det också i stadgarna att vi kan ta Feministiskt initiativ på många arenor, också den parlamentariska arenan, men det är inte vår huvuduppgift, utan det är folkbildningen och aktivismen som är vår huvuduppgift.  

Men det här stödet går ju inte till partier som ställer upp i allmänna val, och ni har ju nyss ställt upp i riksdagsvalet – hur går det ihop?

– Det går ihop på det viset att vi nu är inne i en annan fas utav organisationen och det är den vi söker stöd för.

Statligt stöd
Det är en statlig delegation med ett mycket långt namn, delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt, som har beviljat Feministiskt initiativ fyrahundra tusen kronor i stöd.

Stödet får inte gå till politiska partier och i delegationens beslut finns det en nödbroms: om Feministiskt initiativ på sitt årsmöte skulle besluta att ställa upp i nästa val, då dras pengarna in.

”Vi har följt reglerna”
Gerd Engman är ordförande i delegationen. Hon säger att delegationen har följt regelboken till punkt och pricka:

– Ja, vi har i delegationen sett det så att vi inte kan fatta något annat beslut än detta med den förordning vi har. Då är det i så fall något fel på förordningen faktiskt, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista