Många studenter lämnar a-kassan

Nästan 50 000 svenskar lämnade a-kassan i januari, det är tre gånger så många som i samma månad förra året. Det är Akademikernas a-kassa som har tappat flest medlemmar visar en genomgång som Aftonbladet har gjort. (P3 Nyheter)

En av dem som funderar på att lämna a-kassan är lärarstudenten Henrik Wallin.

– Från början kändes det som en trygghet. Det var lite snällare villkor för att gå med som student, och det var väl det som drog, säger han.

När regeringen höjde avgiften vid årsskiftet valde drygt 48 000 att lämna a-kassan. Det är nästan tre gånger fler än januari förra året.

Studenter går ur a-kassan
Många känner att man redan är så trygg att man inte behöver ha någon a-kassa. Men samtidigt är det många som inte har råd att vara med längre, som till exempel studenterna Carolina Rylander och Angelica Holmgren.

– Jag har inte råd att betala 340 kronor i månaden. Det är alldeles för långt kvar tills jag eventuellt blir arbetslös, och det blir så hutlös förändring så det fungerar inte när man är fattig student, säger Carolina Rylander.

– Det är samma för mig, det kostar 380 kronor på Handels och det har jag tyvärr inte råd med nu, säger Angelica Holmgren.

Det kan vara många fler som lämnat än vad a-kassorna känner till. För de som bara har slängt sin inbetalning i soptunnan kommer fortfarande att vara medlemmar någon månad till.

”Risk att avgiften höjs igen”
Sture Nord som är TCO:s ordförande är oroad över regeringens politik och vad den kommer att leda till.

– Det första är att en hel del människor får ett sämre skydd om man råkar förlora sitt arbete. Men det som också händer är att regeringen har höjt a-kasseavgiften och försämrat villkoren för att hämta pengar för att finansiera sin skattesänkning.

– När nu väldigt många lämnar a-kassan får man ju inte in de pengar man hade tänkt sig. Då är risken naturligtvis att de tar ytterligare steg och höjer avgiften igen för att finansiera de förändringar man vill göra på skatteområdet, säger Sture Nord.

P3 Nyheter har sökt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin men han är utomlands och kan inte svara på några frågor. Men till Aftonbladet säger han att han inte är oroad eftersom att 3,8 miljoner fortfarande är med i a-kassan.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista