Putin mötte pressen i skidbacken

Den ryske presidenten engagerar sig hårt för att ryska Sochi och skidorten Krasnaja Poljana ska vinna vinter OS 2014. Inte mindre än fyra gånger åkte presidenten upp och ned inför världspressen och gav sin första presskonferens på skidor. Men alpin sport är inte för alla i Ryssland.

I vit toppluva och röd jacka stoppsladdade president Vladimir Putin in framför världspressen, som väntat mitt i pisten i timmar på denna presidentens första presskonferens på skidor.

Inte för vem som helst
Runt om presidenten åkte Krasnaja Poljanas barn i skidskolan. Men alpin sport är inte för vem som helst, det kostar, berättar 17-årige Oksana när vi sågs i värmestugan.

– Det är en dyr sport, när jag började var det inte så dyrt. Nu kostar bara liften 250 kronor per dag, men vi får lite rabatt, säger hon.

Så självfallet frågade jag presidenten varför inte barn åker gratis i Krasnaja Poljanas OS-satsning på alpin sport.

Han harklade sig och sade ”gratis, som när vi byggde kommunismen”. Men i väst är det gratis för barn, invände jag.

Liftarna drivs av Gazprom
Men Putin förklarade att liftarna drivs av kommersiella företaget Gazprom, så de måste förstås ha vinst. Men sedan höll han med om att staten måste stödja barns möjligheter till sport.

Att presidenten gillar slalom var tydligt när han mötte pressen. Inte mindre än fyra gånger åkte han upp och ned i den 800 meter långa pisten för att låta sig fotograferas och intervjuas.

Allt som en del i presidentens och Rysslands kampanj för att få vinter OS 2014. Det står mellan Ryssland, Österrike och Sydkorea.

Maria Persson Löfgren, Krasnaja Poljana maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista