Allt färre får plats inom äldreomsorgen

Allt färre får tillgång till äldreomsorg i landet, det vill säga hemtjänst eller äldreboende. Det visar den rapport som Socialstyrelsen presenterade på tisdagen och som riktar kritik mot landets kommuner.

Man menar att kvaliteten i vården är ansträngd i takt med att hemmaboendeprincipen blivit allt vanligare och att missnöjet växer när många inser att de inte kan komma till ett äldreboende.

Antalet boendeplatser minskar
I Torsås kommun har antalet platser på särskilda boenden minskat de senaste åren. Nils Svensson är en av dem som fått ett boende på Sophiagården i Söderåkra.

– Jag fick en hjärnblödning och jag klarade inte av att vara hemma själv. Här finns det stöd och hjälp och här kan jag känna mig trygg, säger han.

I nästan alla kommuner i landet har antalet platser i äldreboenden minskat, och det vållar problem för de allra äldsta och sjukaste, som inte alltid klarar att bo kvar hemma och bara få hjälp av hemtjänsten.

Sjukhusplatserna minskar
I Torsås kommun diskuterar man nu hur man ska klara av trycket från alla äldre med stora behov.

Kerstin Jonskog är medicinskt ansvarig sjuksköterska och boendesamordnare i Torsås och hon ser att problemet ökat i takt med att sängplatserna på sjukhusen också minskat.

– Förr när man fick en stroke, kanske man var inne på sjukhus i två-tre veckor. Idag händer det att man åker hem efter två-tre dagar. Naturligtvis innebär det stora förändringar hur vi tar hand om våra äldre, säger hon.

Ingen framförhållning
Färre platser, låg kompetens hos personalen och ingen framförhållning är andra punkter som Socialstyrelsen tar upp, liksom den påtagliga förskjutningen av ansvaret från samhället till de anhöriga.

– Vi börjar närma oss en smärtpunkt när vi inte längre kan leva upp till de förväntningar som de flesta har, att när man börjar bli gammal och behöver hjälp så är det samhället som i första hand ska svara för hjälpinsatserna. Nu har det ansvaret skjutits över i hög grad på de anhöriga och det är inte riktigt, säger Lennarth Johansson som är ansvarig för rapporten.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se
Ett samarbete med SR Kalmar


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista