Zimbabwe skakas av stora strejker

I dag, onsdag, fyller Zimbabwes president Robert Mugabe 83 år, vilket anhängarna vill fira genom att samla ihop tiotals miljoner kronor för en stor fest. Samtidigt skakas Zimbabwe av den ena strejken efter den andra, där lönekraven är 400 procent för att nå upp till minimilön.

Den ekonomiska situationen i Zimbabwe är nu som ett jordskred, där all fast mark försvinner i rasande fart.

Inflationen är världsrekordhöga 1 600 procent, och ingen kan längre överleva på sin lön. Stora delar av samhället är lamslaget, när läkare, sköterskor och lärare har gått i strejk och kräver 400 procents lönepåslag för att nå upp till den lön de hade förra året.

Efterlysningar på poliser
På flygplatser, polisstationer och gränsövergångar, hänger efterlysningar på poliser och militärer som har deserterat och troligen flytt till Sydafrika, trots att just polisen fick fördubblad lön.

Polis och militär är det som president Mugabe förlitar sig på för att slå ner alla protester mot sitt styre. Men en del sviker nu, medan de som är kvar använder sig av sin makt, sanktionerad av Mugabe.

I helgen slogs ett oppositionsmöte ner, med tårgas, vattenkanoner och batonger, och ett hundratal greps, trots att det var ett politiskt möte som hade alla tillstånd av en domstol.

– En samling gatuligister, fnös Mugabe.

Han beklagar nu att 180 000 statstjänstemän skall gå i strejk på fredag för att öka sin lön med 250 procent.

– Förledda av Storbritannien och dess lakejer, för att sabotera min födelsedag, avfärdade Mugabe den hotande strejken.

Står inför den värsta krisen
Men Robert Mugabe som har varit en mästare på att politiskt manipulera både sitt folk och andra, står nu inför den värsta krisen, som inte går att desarmera med politiska slagord; svält.

När nu hungern sätter in, landet redan är i en ekonomisk katastrof och ingen ljusning syns, och Mugabe fortsätter sin förödande ekonomiska politik, och avskedar finansministern för att denne inte lånar mer pengar eller trycker fler sedlar, så tror många analytiker att en revolution kan stå för dörren.

Men Mugabe är ännu inte bekymrad över de växande protesterna, utan planerar att i april ändra grundlagen så att han kan stanna vid makten fram till 2010.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista