Misstänkta bidragsfuskare ökar

Försäkringskassans satsning har gett resultat. Antalet personer som misstänks för bidragsbedrägerier har ökat med mer än 60 procent sedan Försäkringskassan ökade sin kontroll förra året.

– Desto fler stenar vi vänder på ju mer hittar vi. Vi hoppas verkligen att de som missbrukar försäkringen inser att vi har effektiva kontrollmetoder och att det är svårt att komma undan med att begå brott, säger Thomas Falk är samordnare på Försäkringskassan.

Ytterligare 300 handläggare anställdes förra året för att upptäcka just bidragsfusk. Vanligast är fusket bland människor som har bostadsbidrag eller sjuk- och aktivitetsersättning. Eller föräldrar som tar ut tillfällig föräldrapenning fast när barnet är på dagis.

Antalet utredningar ökar
Antalet utredningar har ökat, från 9 800 år 2005 till nästan
16 000 förra året, i mer än var tionde utredning ledde till en polisanmälan.

Under 2006 blev det 171 fällande domar, nästan en fördubbling jämfört med året före. Och då har ändå inte alla fall från 2006 avslutats än.

Mest fällande domar i Östergötland Störst andel fall som lett till fällande dom finns i Östergötland, nästan hälften av de 100 personer som ställdes inför rätta dömdes.

Bättre samarbete med polis
Försäkringskassan arbetar med att få ett bättre samarbete med polis och åklagare bli bättre och sättet att skriva polisanmälningar bli tydligare. Just så har Östergötland jobbat med i flera år.

– Våra utredare förstår mer vad polis och åklagare gör. Och framför allt förstår polis och åklagare Försäkringskassans regler och lagar. Det är det samarbetet som har gett den detaljen, inte att fler fuskar i Östergötland, säger Alija Dizdarevic, enhetschef på Försäkringskassan i Östergötland.

Lotta Myhrén
lotta.myren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista