Guantánamofångar nekas civil rättegång

Fångarna på Guantánamobasen har ingen rätt att få sin sak prövad i en vanlig civil rättegång eftersom de inte har någon anknytning till USA. Det har en domstol i Washington beslutat. Nu kommer frågan troligen att hamna i Högsta domstolen igen.

Det här är bara det senaste men sannolikt inte sista steget i kontroversen om vilken juridisk status som de terroristanklagade fångarna på Guantánamo har och därmed hur deras fall ska behandlas.

Olagliga kombattanter
Vita Huset har beslutat att inte klassificera dem som vare sig krigsfångar eller vanliga kriminella utan uppfann termen ”olagliga kombattanter”.

Som sådana kan de hållas fängslade hur länge som helst utan rättegång och ska de ställas inför rätta ska det vara inför speciella militärtribunaler med särskilda regler. Kongressen godkände en lag med den innebörden i höstas.

Ingen prövning
En domstol i Washington har nu beslutat att underkänna en begäran från ett antal fångar från Guantánamo om att få sin sak prövad i en vanlig rättegång. Vad domstolen därmed slog fast är att de regler som kongressen godkänt är lagenliga.

De reglerna tillkom i sin tur efter att Högsta domstolen underkänt den ordning som Vita Huset tidigare godkänt på egen hand, HD sa att det får bara kongressen göra.

Överklagas
Men sista ordet är inte sagt. Advokaterna för Guantánamofångarna kommer att överklaga så ärendet kommer än en gång att hamna i Högsta domstolen.

Dessutom väntas demokraterna i kongressen se över den lagstiftning som antogs så sent som i höstas men när republikanerna hade majoritet. Det kan alltså bli förändringar. För närvarande sitter ungefär 400 personer fängslade på Guantánamobasen.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista